Wij zijn er
voor je!

Voel jij je vaak somber of heb je het gevoel niet begrepen te worden. Samen met jou zijn er heel veel anderen jongeren die dit gevoel ook ervaren, ook al zie je dit niet aan de buitenkant.
Wij zijn er voor je, we geven tips, steun en een luisterend oor.

EENZAAMHEID KENT VELE GEZICHTEN

Wat eenzaamheid is, hoe het voelt en wat het met je doet is voor iedereen anders. Bekijk hieronder de ervaringen van verschillende jongeren. 

Rick

Rick (17)

“Waarom heb ik dit gevoel? Ik zit hier met mijn vrienden en iedereen is zo vrolijk... Tegen mij wordt niet gepraat, maar zelf durf ik eigenlijk ook niets te zeggen.” Rick ervaart dit gevoel, net als veel anderen jongeren.

Manon

Manon (15)

“Was ik maar een van die meiden. Ze hebben zoveel vriendinnen om zich heen en zien er zo vrolijk uit.” Met die gedachte stond Manon van 15 langs de zijlijn bij de voetbal.

HR FDF 4637 kopie

Jongerenwerker Roman

Hey, ik ben Roman, jongerenwerker in Westland. Ik sta altijd voor jongeren klaar en ga met ze in gesprek. Om mij heen merk ik dat veel jongeren zich schamen om over hun gevoel te praten. Terwijl dit juist kan opluchten, maar hoe begin je en met wie? Wij zijn er voor je, we geven tips, steun en een luisterend oor.

230925 166 Eenzaamheid Westland 2500px

Voetbaltrainster Cheyenne

Hi, Voel jij je weleens eenzaam? Je bent niet de enige. Wist je dat bijna de helft van de Westlanders zich weleens eenzaam voelt? Dus ook veel andere jongeren. Ik ben Cheyenne, ook ik zet mij in tegen eenzaamheid. Je staat er niet alleen voor.

230925 052 Eenzaamheid Westland 2500px

Jongerenwerker Jaco

Hey, Soms lijkt het alsof iedereen een perfect leven heeft. Toch is dit niet de realiteit. De meeste delen hun mindere momenten niet op social media, terwijl ze die wel hebben. Je bent niet de enige die zich weleens eenzaam voelt. Mijn naam is Jaco. We helpen je graag op weg, je staat er niet alleen voor.

praten lucht op!

Om ons heen merken we dat veel jongeren zich schamen om over hun gevoel te praten. Terwijl dit juist kan opluchten, maar hoe begin je en met wie? Wij zijn er voor je, we geven tips, steun en bieden een luisterend oor. Als je, je gegevens achterlaat, neemt een jongerenwerker van Vitis Welzijn binnen 3 werkdagen contact met je op via WhatsApp.

Tips om eenzaamheid tegen te gaan

Leer eenzaamheid herkennen

Hoe eerder eenzaamheid wordt (h)erkend, hoe meer je kunt doen voor jezelf of een ander. De signalen die hieronder staan
beschreven kunnen wijzen op eenzaamheid. Maar let op de signalen kunnen ook wijzen op andere problemen. Toch vraagt signaleren om handelen. Onderstaande punten zijn niet bedoeld om af te vinken, maar zijn aanleiding voor gesprek. 

 • Sociale en gedragsmatige signalen zoals het hebben van weinig sociale contacten, het missen van sociale steun, gebrek aan sociale vaardigheden, mensen op afstand houden, claimgedrag, op zichzelf gericht zijn of overmatig middelengebruik of verslaving.
 • Psychische signalen zoals een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen, gevoelens van zinloosheid en uitzichtloosheid, gevoelens van verlatenheid, teleurstelling, verdriet, boosheid en het verlies van vertrouwen in andere mensen.
 • Lichamelijke signalen zoals verslechterde zelfverzorging, vermoeidheid, hoofdpijn, verhoogde spierspanning en een gebrek aan eetlust.
 • Ook kunnen levensgebeurtenissen een rol spelen in het veroorzaken van eenzaamheid. Denk hierbij aan het overlijden van een naaste, scheiding, ziekte of beperking (van iemand zelf of een naaste), verhuizing, migratie of veranderde woonomgeving, verlies van baan of financiële problemen.
Praten over eenzaamheid helpt

Een gesprek voeren over eenzaamheid kan spannend zijn. Omdat je niet weet hoe de ander hierop reageert. Neem de tijd en zorg voor een vertrouwde omgeving. Wat kan helpen is om de volgende ezelsbruggetjes te onthouden:

 • Wees een OEN: Open, Eerlijk en Nieuwsgierig.
  Wanneer je deze houding aanneemt vergroot je de kans om het gesprek goed te laten verlopen.
 • Gebruik NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander.
  Zorg dat je de persoon om wie je je druk maakt aan het woord laat. En probeer zo min mogelijk de antwoorden zelf in te vullen. Interesse tonen in de ander is altijd goed. Praat erover op een vertrouwde plek en neem er de tijd voor. Hiermee vergroot je de kans op een open en eerlijk gesprek.
 • LSD staat voor: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. 
 • Laat OMA thuis: Oplossingen, Meningen en Adviezen.
Kleine gebaren betekenen veel

Of het nu gaat om een praatje maken met een buurman die alleen woont, een kopje koffie drinken met een collega die er somber uitziet, mensen groeten op straat, een praatje in de supermarkt of een telefoontje vanaf je vakantiebestemming naar opa en oma. Elke daad van vriendelijkheid telt.

Laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in de ander of stel voor om samen iets te gaan doen. Iets eenvoudigs kan al enorm helpen.

Trek op tijd aan de bel

Kom je er niet uit? Of wil je eens praten met een professional? Geef dan een signaal af aan Vitis Welzijn. Dit kan voor een ander, maar natuurlijk ook voor jezelf.

Een welzijnsadviseur of jongerenwerker van Vitis Welzijn neemt dan contact met je op. Samen bespreken jullie wat mogelijk is. 

Weet waar je terecht kunt

Maak je je zorgen om iemand die zich eenzaam voelt of ervaar je zelf eenzaamheid? Weet dan dat je er niet alleen voor staat. Er zijn allerlei initiatieven in Westland die zich dagelijks inzetten om eenzaamheid tegen te gaan. Ze helpen je graag. Voor steun en advies of persoonlijke ontwikkeling (bijvoorbeeld cursussen en gespreksgroepen) kun je terecht bij Vitis Welzijn. Zoek je ontmoetingsactiviteiten, kijk dan op WestlandOntmoet. Wil je aan de slag als vrijwilliger? Kijk dan op het platform Westland voor Elkaar. Via Hulpzoeker Westland vind je eenvoudig allerlei andere partijen die je verder kunnen helpen met jouw hulpvraag.